2024 | Wat na de Digisprong? 

 

 

 

Wat na de Digisprong 

Met toegekende Digisprongmiddelen die ondertussen stilaan op hun einde lopen, steken ook nieuwe hindernissen en vraagstukken zo stilaan de kop op. Het is daarom een belangrijk moment om stil te staan bij volgende stappen en de algehele toekomst van het digitaal onderwijs in de komende jaren. 

 

The Rent Company erkent de noodzaak van deze conversatie en organiseerde op 17 januari 2024 een event over de toekomst na Digisprong in de Ghelamco Arena. Op deze dag werd er een exclusieve ruimte aangeboden aan pedagogisch medewerkers om hun twijfels, bedenkingen, ideeën, etc. omtrent deze materie op tafel neer te leggen.

 

Er kwam heel wat inspirerende inhoud uit deze dag voort. Zo bespraken we huidige twijfels en wensen van het onderwijs en kwamen we uit op twee zeer grote vraagstukken. Als u alle informatie en kennis die dit evenement voortbracht wil raadplegen, kan u onderaan deze pagina het uitgebreide verslag nalezen. 

 

Om hier reeds kort en bondig met u de toekomst na Digisprong te overlopen, kan u de belangrijkste kennis en conclusies van deze voormiddag hieronder terugvinden. Eerst beginnen we met een klein beetje historiek. 


Een klein beetje context... 

Uiteraard is Digisprong iedereen intussen welbekend, maar toch kjiken we graag nog even samen naar wat de Digisprong nu net inhield. Het Digisprongplan werd uitgerold in het schooljaar van 2021 - 2022. Concreet werd er 375 miljoen euro voorzien voor de uitrol van digitaal onderwijs in scholen in Vlaanderen onder de minister van onderwijs Ben Weyts. Dit budget werd verdeeld onder scholen met als ten laatste te besteden datum in 2024. 

 


"Digisprong heeft het zeer nodige zetje gegeven richting digitaal onderwijs, maar het duurzame effect zullen we in de komende jaren moeten bewerkstelligen." 
- Niel Van Meeuwen, Country Manager The Rent Company 


Twee centrale vraagstukken voor de Digisprong; 

 • Het effectiviteitsvraagstuk 

  Hebben we bereikt wat we willen bereiken? 
  En zo ja, hoe kunnen we dat dan meten en bijgevolg aantonen? 
 • Het duurzaamheidsvraagstuk 

  Hoe nemen we de Digisprong op een duurzame manier mee naar de toekomst? 
  Hoe nemen we de practices van afgelopen jaren op een duurzame manier mee de toekomst in? 

 

Huidige, positieve evoluties 

 • Op sommige scholen worden leerkrachten digitaal geëvalueerd om hen te ondersteunen. Dit door bijvoorbeeld een digitale coach. 

 • Er ontstaan stilaan ludieke manieren om leerkrachten verder te professionaliseren. Zoals bijvoorbeeld een ICT-café of Toolbox Tuesday. 

Agendapunten na de Digisprong? 

 • Consolidatiedenken; Er moet (blijven) ingezet worden op de professionalisering van leerkrachten. 

 • ¨¨Professionalisering van de leerling; De leerling moet opgeleid worden om in een digitale maatschappij correct om te gaan met de aangeboden digitale tools. Maar bij wie rust die verantwoordelijkheid? 

 • Cybersecurity; Hoe houden we de digitale wereld veilig met ook digitale gevaren die evolueren? 

 • E-waste; Wat met alle toestellen die het onderwijs ingingen, maar nu bijna end-of-life zijn? 

 

 

Powered by   intel-11thgen.png

Wat we doen

Wij hebben als missie om digitaal onderwijs voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. Dat doen we door middel van ons full-service Easy4u abonnement.

lees meer

Dienstverlening

lees meer

Nascholing

lees meer

Webinars

lees meer

Producten

lees meer

Alles-in-1 abonnement

De leerling en zijn device? Zij vormen een onafscheidelijke combinatie. Er is wel een uitdaging, namelijk het intensieve gebruik. Daarom biedt de Rent Company onderwijslaptops aan in een Easy4u abonnement inclusief service. De onderwijslaptops zijn onder andere voorzien van een stevige behuizing, rubberen stootranden, extra krachtige batterijen en de juiste WiFi kaart.