AI in het onderwijs: Beangstigend of meerwaarde?
Artificiële intelligentie (AI) wordt zo stilaan een vaste waarde in ons dagelijks leven. Kijk maar naar ChatGPT: de machine had na enkele dagen een miljoen gebruikers en dat werden er na twee maanden al snel meer dan honderd miljoen. Maar ook Microsoft Copilot vindt zijn weg richting verschillende apps, waaronder bijvoorbeeld Word en Teams. 

 

Ook in het onderwijs sijpelt AI steeds verder door en heeft het de mogelijkheid om het leerproces danig te verrijken. Wat kan artificiële intelligentie nu net betekenen voor het onderwijs en haar lerarenkorps? We nemen samen een kijkje naar de mogelijkheden.

 

 

AI in het Klaslokaal

Artificiële intelligentie wordt op dit moment op verschillende manieren ingezet in het onderwijs. Denk hierbij maar aan adaptieve leersystemen, chatbots, dashboards. 

 

Het inzetten van AI maakt het mogelijk om oefeningen bijvoorbeeld automatisch aan te passen aan de leerniveaus van kinderen. Zo wordt huiswerk aangepast aan de individuele behoeften van leerlingen, wat het leerniveau bevordert. Bovendien kunnen slimme dashboards leerkrachten helpen bij het opstellen van leerplannen en kan zo de werkdruk op z'n minst voor een klein stukje verminderd worden. 

 

 

De Voordelen van AI

⇒ Automatisering: AI kan repetitieve taken overnemen, zoals het indelen van leerlingen in niveaus of het verbeteren van oefeningen; 


⇒  Individuele ondersteuning: Adaptieve systemen bieden leerlingen oefeningen op maat aan, waardoor ze efficiënter leren en hiermee meteen zelf aan de slag kunnen; 


⇒ Creativiteit: AI kan originele afbeeldingen genereren en zelfs opstellen schrijven. 

 

 

Uitdagingen?

Waar veel voordelen zijn, kent men vaak ook een keerzijde van de medaille. Ook bij AI zijn er uitdagingen die zich kunnen stellen bij het implementeren ervan in de klas. 

 

Zo blijft het belangrijk om... 

De kwaliteit van werk te bewaken. Want hoewel AI taken kan overnemen, moeten leraren de kwaliteit van de output nog steeds blijven controleren. Bovendien dien je je bewust te zijn van wat AI kan en niet kan. Op deze manier kan de software effectief ingezet worden.

 

Maar digitale evolutie is niets om bang voor te zijn. Integendeel; het correct leren gebruiken en inzetten van dit soort innovaties kan op termijn het leerproces optimaliseren en verder uitbreiden. 

 

Zou je trouwens verwacht hebben dat dit blogbericht bijna helemaal gegenereerd werd door Copilot? Uiteraard zorgden de collega's van The Rent Company hierbij voor de kwaliteitscontrole.  Wat een samenspel... Toch?