Ouders als online gids; Help jouw zoon/dochter met digitale geletterdheid!
In de huidige digitale wereld is digitale geletterdheid een essentiële vaardigheid geworden. Voor studenten, waarbij digitaal onderwijs steeds meer en meer zijn intrede doet, wordt het ondertussen even belangrijk als  lezen, schrijven en rekenen.  We spreken bij digitale geletterdheid over de het kennen van digitale technologieën en het veilig en efficiënt kunnen gebruiken hiervan. Uiteraard spelen ouders een cruciale rol bij het aanleren van digitale geletterdheid aan hun kinderen. We bespreken graag het belang én nemen door hoe je als ouder je kind hierin kan begeleiden. 

 

Waarom is digitale geletterdheid belangrijk?

 

Werk en carrière: Het begrijpen van technologie, en ermee kunnen werken, is een cruciale vaardigheid op de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers vinden het een zeer aantrekkelijk pluspunt dat werknemers bekwaam zijn in het gebruik van digitale tools, apps, en software. 

 

Onderwijs: Met de opkomst van digitaal onderwijs wordt digitale geletterdheid vanzelfsprekend steeds belangrijker in de klas. Aangezien scholen steeds vaker gebruik maken van digitale toepassingen zoals Google Meet en Forms binnen Google Workspace for Education, of Teams en Microsoft Forms binnen Microsoft 365

 

Veiligheid: Kinderen moeten leren hoe ze zichzelf online kunnen beschermen. Dit omvat het begrijpen van online privacy, het herkennen van fake news en het voorkomen van cyberpesten.

 

Zelfexpressie en creativiteit: Digitale geletterdheid stelt kinderen in staat om creatief te zijn. Ze kunnen content creëren, delen en samenwerken met anderen op digitale platforms.

 

Hoe kunnen ouders digitale geletterdheid bevorderen?

 

Geef het goede voorbeeld: Ouders moeten zelf eveneens met digitale geletterdheid aan de slag. Wees een goed voorbeeld voor je kinderen door verstandig om te gaan met technologie, wat betreft onder meer schermtijd en gedrag op het internet. Leer hen om kritisch te denken en bijvoorbeeld nepnieuws te herkennen. 

 

Start vroeg: Introduceer digitale technologieën op een verantwoorde manier in het leven van je kinderen vanaf een jonge leeftijd. Leer ze de basisprincipes van computergebruik en online veiligheid, maar beperk ook schermtijd en zorg ervoor dat er zeker altijd voldoende ouderlijke supervisie aanwezig is. 

 

Educatieve apps en websites: Er zijn tal van educatieve apps en websites beschikbaar die kinderen op een leuke en leerzame manier digitale geletterdheid kunnen bijbrengen. Denk hierbij maar aan Minecraft education edition

 

Open communicatie: Bespreek de risico's en voordelen van technologie met je zoon/dochter en maak hem/haar/hun duidelijk dat je kinderen bij je terechtkunnen met vragen of problemen. Zorg er ook voor dat regels omtrent bijvoorbeeld schermtijd onderling worden besproken en dat er regels worden geformuleerd omtrent online gedrag, zoals het respecteren van privacy. 

 

 

Blijf Up-to-Date: Aangezien technologie voortdurend evolueert, is het belangrijk om zelf up-to-date te blijven en ervoor te zorgen dat de informatie die je aan je kinderen doorgeeft, relevant en nauwkeurig is.

 

We kunnen concluderen dat ouders een cruciale rol spelen in het aanleren van digitale geletterdheid aan hun kinderen. Door digitale geletterdheid te omarmen als een essentiële vaardigheid en deze waarden over te dragen aan de volgende generatie, bereiden we onze kinderen voor op een succesvolle toekomst in de digitale wereld. En zo leren we hen nu al met technologie om te gaan, zodat hun toekomst binnen digitaal onderwijs gewaarborgd is!