Esports, méér dan enkel gamen




Esports zijn afgelopen jaren razendsnel uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Wat ooit begon als een nichemarkt voor fanatieke gamers en eerder onder de radar plaatsvond, is nu uitgegroeid tot een miljardenindustrie die de aandacht trekt van fans en investeerders. Maar, tegenwoordig lijkt ook de interesse van het onderwijs richting Esports stilaan toe te nemen. Wist je trouwens dat we met The Rent Company zo ook meewerkten aan de pioniersrichting Esports bij KTA Brugge? Als partner zetten we hier namelijk mee onze schouders onder de eerste Esports-richting in België. Te gek!

 

Om deze richting te begrijpen is wat context uiteraard geboden. Want, waar vonden die futuristische Esports nu eigenlijk hun oorsprong en hoe konden ze zo snel evolueren? We nemen je mee op pad doorheen de geschiedenis en evolutie van het fenomeen. Én we leggen uit waarom Esports heel wat meer is dan enkel “een spelletje spelen”.

 

Een beetje geschiedenis…

Esports is niet iets van de laatste jaren; het vindt zijn roots in de vroege jaren 1970. Het allereerste gedocumenteerde Esports-evenement vond plaats aan de Universiteit van Stanford, waar studenten het tegen elkaar opnamen in het spel Spacewar. Sindsdien is de Esports-scene gestaag gegroeid en veranderd, met hoogtepunten zoals de oprichting van de Cyberathlete Professional League (CPL) in 1997 en de opkomst van games zoals StarCraft en Counter-Strike.

 

2010: De doorbraak

De doorbraak van Esports als gehele entertainmentindustrie vond plaats omstreeks het midden van de jaren 2010. Games zoals League of Legends, Dota 2 en Overwatch trokken enorme kijkersaantallen naar online streamingplatforms zoals Twitch en YouTube. Esports-teams begonnen te verschijnen met professionele spelers die vaak miljoenen verdienden aan prijzengeld, sponsorcontracten en het verkopen van merch.

 

“Esports is meer dan enkel gamen. Het gaat ook om een levensstijl en een mindset.”

 

Esports als business

Wat Esports onderscheidt van traditioneel gamen, is de zakelijke kant en de invloed die het heeft op het leven van Esporters. Op businessvlak hebben grote merken en investeerders Esports omarmd als commerciële en lucratieve kans. Teams hebben sponsors en investeerders aangetrokken, waardoor ze concurrenten kunnen battlen op wereldniveau. Daarnaast hebben Esports-organisaties stadions gevuld met fans tijdens grote toernooien, vergelijkbaar met bijvoorbeeld traditionele voetbalwedstrijden.

 

Wat betreft de Esports competitie, vraagt het trainen van Esports ook een switch van mindset en levensstijl. Exact hierop wordt ook bij KTA Brugge gefocust door het naleven van een ethisch charter, waarbij voor de opmaak hiervan de input van verschillende, specifieke partners werd gevraagd. Zo werden onder meer experten onder gameverslaving gehoord en werden er regels opgesteld omtrent voeding, slaap, en nog veel meer belangrijke gezondheidsaspecten. Zo zie je maar; het is méér dan enkel een spelletje…

 

A worldwide community

Esports heeft een diverse en wereldwijde gemeenschap samengebracht. Spelers en fans komen uit alle hoeken van de wereld om hun passie voor gaming te delen. Esports-evenementen hebben vaak de kracht om culturele en taalbarrières te doorbreken, waardoor mensen van verschillende achtergronden kunnen samenkomen en genieten van dezelfde ervaring.

 

Kortom, Esports is veel meer dan alleen maar "gamen”. In de eerste plek neemt het een belangrijke plaats in in de entertainmentindustrie en vormt het een gehele zakelijke onderneming. Dus, of je nu een gepassioneerde gamer bent of gewoon nieuwsgierig bent naar deze opkomende wereld, Esports heeft voor iedereen iets te bieden. En dat hebben ze bij KTA Brugge dus ook zeer goed begrepen!