Van krijtjes naar virtuele lessen




In de afgelopen decennia heeft de wereld van onderwijs een transformatie ondergaan, gedreven door de onstuitbare opkomst van digitale technologie. Van krijtborden tot virtuele klaslokalen; de evolutie van digitaal onderwijs heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we zowel leren als lesgeven. Een bepalende factor hierin was uiteraard ook het budget van Digisprong dat in 2022 werd vrijgemaakt voor digitaal onderwijs.

 

Met deze blog nemen we graag even de tijd om stil te staan bij deze evolutie en kijken we samen even naar enkele belangrijke en spannende mijlpalen... 

 

E-learning:

Met de opkomst van het internet begon eveneens het tijdperk van e-learning en online cursussen. Eerst werden documenten en lesmateriaal online beschikbaar gesteld, waarop al snel volledige cursussen volgden. Dat zorgde ervoor dat studenten vanaf dan ervoor konden kiezen om te leren op eigen tempo, ongeacht locatie. Ook kregen leerkrachten hierdoor de mogelijkheid om op maat gemaakte leerdoelen door te voeren voor hun studenten. Onderwijs werd hierdoor breder toegankelijk, beter afgestemd op haar studenten en zo dus ook een stuk aantrekkelijker.

 

Interactiviteit:

Samen met de digitalisering van het onderwijs werd ook de mate van interactiviteit tijdens de lessen een stuk groter. De opkomst van interactieve leerplatformen zorgde namelijk voor het virtualiseren van klaslokalen, waarbij leerlingen en docenten via onder meer chats en videocalls met elkaar konden communiceren. Door de extra waaier aan mogelijkheden verrijkte dit uiteraard op zijn beurt het gehele leerproces. Bovendien bood dit ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld groepswerken, waarbij studenten van over de hele wereld met elkaar konden samenwerken. Enkele van deze platformen zijn Google Classroom of Microsoft Teams

 

M-learning:

De opkomst van smartphones en tablets heeft geleid tot de integratie van mobiel leren in het onderwijs. Dankzij educatieve apps en mobiele leermiddelen kunnen studenten leren waar en wanneer ze maar willen. Mobiel leren heeft de grenzen van het traditionele klaslokaal doorbroken en biedt leerlingen de vrijheid om hun eigen leeromgeving te creëren. Denk hierbij maar aan bijvoorbeeld Duolingo, een app waarmee je waar en wanneer je maar wil een nieuwe taal kan leren.

 

Artificiële intelligentie: 

De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een revolutie teweeggebracht in het digitaal onderwijs. AI kan het leerproces analyseren en individuele leertrajecten voor studenten creëren. Dit gepersonaliseerde leren stelt studenten in staat om te leren op basis van hun eigen behoeften, vaardigheden en interesses, waardoor de efficiëntie en effectiviteit van het onderwijs toenemen. Een zeer recent voorbeeld hiervan is ChatGPT; de online tool kan je boodschappenlijst samenstellen, een reis rond de wereld uitstippelen en je boekverslag schrijven. En dat allemaal tegelijkertijd.

 

Virtuele en augmented reality:

Met de opkomst van virtuele en augmented reality-technologieën hebben leerlingen nu de mogelijkheid om te leren door middel van immersieve ervaringen. Virtuele klaslokalen, educatieve simulaties en virtuele excursies bieden leerlingen een levensechte ervaring en stimuleren de betrokkenheid van studenten. Dit concept werd ontdekt en uitgewerkt tijdens de coronaperiode maar wordt ook nu nog steeds vaak gebruikt in het onderwijs.

 

De evolutie van digitaal onderwijs heeft ons onderwijslandschap getransformeerd en blijft zich voortdurend ontwikkelen. De nieuwe en geavanceerde technologie die gebruikt wordt maakt het voor ons mogelijk om op eender welk moment toegang te hebben tot een gigantische waaier aan kennis. Toch is ook het 1-op-1 contact tussen leerling en docent nog steeds noodzakelijk en dient dus ook hier nog steeds aandacht aan besteed te worden.

 

In de komende jaren zal digitaal onderwijs naar verwachting alleen maar groeien en nieuwe innovaties introduceren. Bij The Rent Company vinden we het dan ook zeer belangrijk om van alle nieuwe kennis op de hoogte te blijven en hierover opleidingen aan te bieden. Zo kunnen we onze expertise delen en de kracht van digitaal onderwijs blijven benutten! Kijk hiervoor ook zeker geregeld naar ons aanbod Webinars die we aanbieden met Edu-Tech. Hier leer je regelmatig bij over Intune, Entra, Azure AD,.... 

 

Heb jij vragen over een eventuele bijscholing? Stuur dan een mailtje naar support@rentcompany.be zodat we kunnen nakijken wat we voor jou kunnen doen.