Woensdag is bij ons thuis een topdag. Want elke woensdagmiddag komt mijn dochter thuis met ‘grej of the day’. Watte? Ik weet het. Het heeft me ook wel wat tijd gekost om te begrijpen waar ze het over had. Het internet leert me dat ‘grej’ een Zweeds woord is, wat ‘nieuwtje’ betekent.
Het idee achter ‘Grej of the day’ is simpel: de leerkracht geeft aan de kinderen een raadsel of een tip mee. De kinderen krijgen tijd tot de volgende dag om te bedenken waarover de tip zou kunnen gaan. Langs deze weg wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld en wordt kennis cool.
Maar niet alleen hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Op woensdag is de eerste vraag voor mijn dochter niet: “Hoe was jouw dag,” maar wel “Wat is de ‘grej of the day’?” Geen ‘grej of the day’? Dan ben ik alvast ontgoocheld.
Tijdens de lunch denken we samen na wat de oplossing zou kunnen zijn.
“Onmogelijke kunst,” zegt mijn dochter. “Ik weet het!” zeg ik. In mijn hoofd zie ik al de bouwwerken van Escher voor mij. Nu nog kijken hoe ze er zelf achter zal komen. Het kind is slim. Ze zoekt op internet naar “onmogelijke kunst” en daar komt Escher tevoorschijn. Op een blaadje noteert mijn dochter haar antwoorden: deze weetjes heb ik ontdekt, dit wil ik graag vertellen aan iemand anders …
“Vogel onder de grond,” zegt mijn dochter. Hm. Ik moet aan een struisvogel denken, maar het lijkt me toch niet helemaal juist. We onderzoeken verschillende opties, maar we komen er niet. Ze vult de struisvogel dan maar in. De volgende dag is mijn eerste vraag dan ook: “Wat was de ‘grej of the day’ nu? Als ze mij het antwoord zegt, valt mij euro aan een duizelingwekkende snelheid. Tuurlijk! (wil je het weten? kijk dan onderaan de blogpost).
Ik vind het prachtig!
En ik zie interessante mogelijkheden.
Want mijn dochter vraagt ook vaak of ik een bepaalde afbeelding zou willen afprinten om mee te doen naar school. Wat me doet stilstaan bij het feit dat niet alle kinderen een printer hebben thuis. Maar ondertussen heeft (bijna) elk kind toegang tot een computer (met dank aan de scholen die hier mee voor zorgen).
Microsoft Whiteboard is een leuke tool om de ‘grej of the day’ digitaal vorm te geven. De kinderen kunnen er hun denkpistes noteren, afbeeldingen plakken en leuke weetjes bijschrijven. Meer nog, deze whiteboards kunnen geprojecteerd worden in de klas. Hierdoor inspireren ze ook andere leerlingen om meerdere denklijnen te onderzoeken.
De kennis rond het thema kan ook op een mindmap-achtige wijze worden weergegeven. Want Escher, dat is kunst, maar tegelijk ook wiskunde en perspectief. Je zou dus met de hele klas aan één grote ‘grej of the day’-mindmap kunnen werken.
En, verder nog, je zou dat als vertrekpunt kunnen nemen voor de leerstof van de volgende dagen.
Kennis is cool, zeker als je er mee mag experimenteren, associëren, creëren en samen bouwen.
Praktisch
‘Grej of the day’ werd bedacht door een Zweedse leraar, Micael Hermannson. Je vindt er boeken van, facebookgroepen over enzovoort.
Klasse maakte een leuk filmpje over ‘grey of the day’: https://youtu.be/g5w-L5dCNXk
De vogel onder de grond is een kanariepietje in de koolmijn.
Microsoft Whiteboard is onderdeel van Microsoft 365.
Deze blog werd geschreven door Annelies Poppe met ondersteuning van Microsoft