Hoe ik in het water viel… 5 zaken die mijn leerlingen me leerden over Minecraft
Ik probeerde mijn koudwatervrees voor Minecraft te overwinnen. Hiervoor schakelde ik mijn leerlingen in. Geduldig wezen ze mij de weg in de virtuele blokjeswereld. En dit is wat ik heb geleerd.

 

 

1.    Wat is Minecraft?
 

Minecraft is een computerspel. Het ziet er eenvoudig uit. De hele Minecraftwereld is opgebouwd uit blokken. Een huis? Steen- en dakpanblokken. Een boom? Houtblokken. Een varken? Varkensbl… Blokken dus.

De Minecraftwereld draait om ontdekken en creëren. Je gaat op verkenning over bergen, door wouden en woestijnen, … Je bouwt wat je wil: een zelfverzonnen huis, een replica van de Taj Mahal, een supersnelle achtbaan, … Alles met een oneindige voorraad blokjes.

  

 

2.    Er is een gratis versie waarmee je het water eens kan testen voor je in het diepe springt.
 

https://classic.minecraft.net/ brengt je naar de originele versie uit 2009. Vandaag ziet Minecraft er nog bijna hetzelfde uit. Maar deze versie is echt wel beperkt. Als ik hier een vraag over stel, dan glimlachen mijn leerlingen beleefd (en rollen inwendig met hun ogen).

Het is wel een snelle manier om vertrouwd te raken met de basisprincipes. De besturing doe je via je computerklavier A is naar voren, Q naar achter, …

  

 

3.    Als je het kan bedenken, dan kan je het maken
 

En toen viel ik in het water... Gelukkig kan je in de classic versie niet verdrinken, maar uit het water raken lukte me niet. Geen enkele oever was laag genoeg.

Over mijn schouder hoor ik op een imitatie-coachende manier: “Waar draait Minecraft nu ook alweer om?”

“Om verkennen en bouwen”, zeg ik, “maar ik zit hier vast, ik heb alles al verkend.”

“Wat kan je dan nog doen?”

“Bouwen?”

En toen bouwde ik een trap om uit het water te geraken.

Mijn Minecraft-meesters waren duidelijk tevreden. Ik mocht naar de echte versie.

  

 

4.    Er zijn verschillende manieren om te Minecraften
 

Minecraft is te spelen op computer, tablet, smartphone en op spelconsole. Er is de mogelijkheid om eigen werelden te bouwen, of om spelers in eenzelfde wereld uit te nodigen.

 

De gewone spelversie heeft twee spelmodi: Creative en Survival.

In Creative beschik je over een oneindige voorraad blokjes, van elke soort. Al wat het spel te bieden heeft, staat tot jouw beschikking. Bouwen maar!

In Survival draait het om overleven. Je ‘minet’ grondstoffen om gereedschap, onderdak en bescherming te maken. ’s Nachts dwalen er monsters rond. En, in tegenstelling tot de Creative-versie, moet je wel uitkijken als je in het water valt.

  

 

5.    Er is veel online te vinden over hoe je met Minecraft aan de slag kan
 

Minecraft heeft een eigen tutorial die je leert hoe het spel te besturen, hoe te bouwen, … Maar er zijn tal van video’s en draaiboeken online te vinden over wat je allemaal in de Minecraft wereld kan doen, ook voor onderwijs.

  

Ondertussen zwem ik al iets vlotter rond in Minecraft en gebruik ik het voor opdrachten in de klas. Lees hier over mijn volgende blog.

  

 
Praktische Info
 

De originele Minecraft: https://classic.minecraft.net/

Website van Minecraft: https://www.minecraft.net/en-us/about-minecraft

Al even spieken wat je met Minecraft in de klas kan doen: https://education.minecraft.net/nl-nl/homepage

 

Blog door Annelies Poppe in samenwerking met Microsoft

+32 2 588 96 40