Ons onderwijs ondergaat momenteel een grondige en wellicht historische transformatie. Net als werken is ook leren niet langer aan een vaste plaats en tijd gebonden. Zo hoeft onderwijs niet langer per definitie in een klaslokaal plaats te vinden, noch op een beperkt aantal vaste leermomenten. Je kan tegenwoordig ook op afstand leren, via het internet, en wanneer dat jou het beste uitkomt.
Het is een beweging die al eerder was ingezet, maar die onder invloed van de coronapandemie ongetwijfeld nog is versneld. Omdat we tijdens de lockdowns tot elke prijs de continuïteit van ons onderwijs wilden waarborgen, sloeg de slinger in eerste instantie misschien wat door, van louter klassikaal leren naar 100% afstandsonderwijs. Intussen is die balans enigszins hersteld en dient zich zowaar een nieuw paradigma aan: hybride onderwijs.
Hybride onderwijs is een vorm van onderwijs die de voordelen van klassikaal contactonderwijs combineert met die van digitaal afstandsonderwijs. Noem het gerust “het beste van twee werelden”. Zo kunnen leerlingen de lessen deels op school volgen en deels van thuis. Of wat ook mogelijk is: een deel van de leerlingen volgt de les als vanouds op school, terwijl een ander deel diezelfde les van thuis mee volgt.
Aangezien hybride leren per definitie ook digitaal afstandsonderwijs omvat, is technologie prominent aanwezig in de nieuwe leeromgeving. Met name cloudtechnologie heeft het jongste decennium heel wat nieuwe mogelijkheden gecreëerd om te communiceren, ook via video, en om virtueel samen te werken. Daar plukt het onderwijs nu eveneens de vruchten van.
Denk bijvoorbeeld aan de vele clouddiensten die Microsoft de jongste jaren op de markt bracht. Zo is er OneDrive, dat virtueel samenwerken aan documenten mogelijk maakt. En laat ons vooral Teams niet vergeten, dat sinds de start van de coronapandemie niet meer weg te denken is uit het onderwijs. Ook Office 365 is zo’n cruciale, onmisbare schakel in de evolutie naar hybride leren. En zo zijn er nog een pak toepassingen die de onderwijstoekomst elke dag een beetje dichterbij brengen en tot nieuwe realiteit maken.
Met clouddiensten alleen gaan we er niet geraken, dat spreekt vanzelf. Ook de leermiddelen, zoals tablets en laptops, moeten voldoende aangepast zijn aan dat nieuwe normaal: een flexibele leeromgeving waarin we in principe altijd en overal kunnen leren, zowel on- als offline.
Met The Rent Company spelen wij in op die behoefte door laptops geschikt te maken voor hybride onderwijs. Concreet betekent dit dat we de al behoorlijk stevige behuizing van onze educatieve laptops nog verder versterken en beschermen door rubberen stootranden en extra verstevigde scharnieren erop aan te brengen. Bovenop een vochtwerend toetsenbord geven we ook een solide, waterafstotende beschermhoes mee die je rond het toestel kan plaatsen. Zo kunnen leerlingen hun laptop werkelijk altijd en overal meenemen: op de fiets en de bus, tussen de drinkfles en de brooddoos in hun rugzak, noem maar op.
Ook de levensduur van onze batterijen is gevoelig verbeterd. Zo zijn al onze laptops standaard uitgerust met een batterij met vier in plaats van de drie cellen die je traditioneel in consumentenlaptops terugvindt. Dat garandeert ook dat die batterij probleemloos een volledige schooldag meekan.
Als kers op de taart voorzien wij elke laptop ook nog eens van de gewenste software en de bijbehorende services, zoals een verzekering tegen schade en diefstal, zodat die meteen gebruiksklaar is. Meer details over ons productaanbod en dienstverlening vind je op onze website. Nog vragen of interesse in een gesprek dat meer in de diepte gaat? Let’s talk!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Microsoft.