Leren is ook – en misschien zelfs vooral – een sociaal gebeuren. Dan is het best handig dat je tools hebt om dat sociale aspect in digitaal afstandsonderwijs te integreren. Flipgrid is bij uitstek zo’n tool, en nog gratis op de koop toe. Het volstaat een Flipgrid-account aan te maken.
Flipgrid is een sociaal leerplatform waarop leerlingen en leerkrachten content kunnen plaatsen om de leerervaring te ondersteunen. Daarbij gaat het primair om videocontent - korte filmpjes, om precies te zijn - maar ook audio-opnames zijn mogelijk. Leerlingen kunnen er ook foto’s of ander beeldmateriaal delen, vragen stellen en commentaar geven, net zoals op online fora. De leerkracht kan dat hele proces modereren, de content van de leerlingen voor publicatie screenen en diezelfde content, al dan niet thuis of op afstand geproduceerd, met hen nabespreken in de klas.
Het Flipgrid-platform is gebouwd op drie centrale pijlers: de groepen, de topics en de eigenlijke video’s. Een groep kan je beschouwen als een klas waaraan je lesgeeft, bijvoorbeeld wiskunde voor klas 1A. De topics zijn alle onderwerpen die je in die specifieke klas moet of wil bespreken, bijvoorbeeld cirkels of driehoeksmeting. Aan die verschillende topics zijn ten slotte ook de video’s van de leerlingen uit die klas gelinkt.
Als leerkracht kan je die hele leeromgeving perfect controleren. Zo bepaal jij voor elke groep die je aanmaakt wie precies eraan mag deelnemen. Naast leerlingen kunnen dat bijvoorbeeld ook collega’s zijn. Door een ‘CoPilot’ toe te voegen, kan je met meerdere leerkrachten tegelijk in een groep werken en zo samen een klas modereren. Al dien je dan wel eerst de ‘Video Moderation’-knop aan te zetten. Verder kan je als leerkracht ook bepalen hoe lang de video van je leerlingen mag worden. Dat kan gaan van enkele seconden tot meerdere minuten. Doordat er een tijdslimiet aan de opname zit, moeten leerlingen wel goed nadenken wat ze precies gaan vertellen, wat op zich al een goede oefening is.
Bij de aanmaak van een groep creëer je ook een ‘Join Code’ waarmee je leerlingen toegang kan geven tot de groep. Diezelfde code kan je ook gebruiken om je Flipgrid-leeromgeving te integreren in een website of in Teams, het populaire communicatie- en samenwerkingsplatform van Microsoft. Zo kan je een topic uit een groep ook heel gemakkelijk delen in Teams.
De integratie van Flipgrid in het meer polyvalente Teams-platform van Microsoft zorgt voor een rijkere online leeromgeving die toelaat om leerlingen nauwer bij de les te betrekken. Door via een zelf opgenomen filmpje te reageren op een stelling of vraag van hun leerkracht, krijgen zij de kans om zelf bij te dragen tot de leerervaring. Ook die van hun medeleerlingen, trouwens. Flipgrid biedt namelijk ook veel ruimte om te reageren, zodat er echt gesprekken kunnen ontstaan.
Dat brengt ons bij misschien wel het belangrijkste voordeel van Flipgrid: het brengt interactie en dialoog in de klas. Dat maakt sociaal leren mogelijk, ook op afstand, waarbij leerlingen niet enkel van de leerkracht, maar ook van elkaar kunnen leren. In eerste instantie lag de focus bij de ontwikkeling van Flipgrid weliswaar op de interactie tussen leerkracht en leerling. Maar leerlingen kunnen dus ook interageren met andere leerlingen. En leerkrachten gebruiken Flipgrid bovendien om best practices te delen en ervaringen uit te wisselen met collega’s over de hele wereld.
Een bijkomende troef van het Flipgrid-platform is het gebruiksgemak. Maar hoe eenvoudig in gebruik ook, om een tool als Flipgrid te gebruiken heb je wel een geschikt toestel nodig. En dat is waar The Rent Company in beeld komt: elke dag rekenen meer dan 280.000 Belgische en Nederlandse leerlingen en hun ouders op ons voor een goed werkende laptop op school. Hoe wij die garantie al vijftien jaar lang kunnen waarmaken, lees je op onze website.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Microsoft.