Windows 11 SE: nieuw besturingssysteem voor digitaal onderwijs
Digitaal onderwijs vergt niet alleen aangepaste hardware in de vorm van extra stevige en vooraf geconfigureerde laptops. Het vereist ook software op maat van de leerling en leerkracht. Met een nieuwe versie van zijn jongste besturingssysteem, Windows 11 SE (Student Edition), komt Microsoft in 2022 al zeker aan die belangrijke vereiste tegemoet.

 

Cloud first

De educatieve versie van Windows 11, die Microsoft speciaal ontwikkelde voor het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs, past binnen een zogeheten cloudfirststrategie. Daarin krijgen oplossingen die als clouddienst beschikbaar zijn steevast de voorkeur boven traditionele – lees: on-premises – oplossingen. Nu thuis- en ander afstandsonderwijs door de coronapandemie in de lift zitten, wint die strategie ook in de onderwijswereld steeds sterker terrein. Zo zal Windows 11 SE documenten standaard opslaan op OneDrive, zodat geen enkel document nog verloren kan gaan.

 

Tegelijk voorziet Microsoft de nodige ondersteuning om ook offline, buiten de klas, met een laptop aan de slag te kunnen. Windows 11 SE is weliswaar in eerste instantie erop gericht om in de cloud te werken, maar dat verhindert niet dat je alle Office 365-toepassingen evengoed offline kan gebruiken.

 

Applicaties: gecontroleerde installatie

Microsoft stelt ook een versie van zijn beheertool Intune  ter beschikking van de scholen. Met dat eenvoudige backend-managementsysteem kunnen ICT-beheerders in het onderwijs snel en makkelijk laptops installeren en configureren, ook vanop afstand.

 

Als ICT-beheerder kan je die laptops niet alleen vanop afstand beheren, je kan ook kiezen welke applicaties erop komen. Daartoe voorziet Microsoft een lijst van goedgekeurde apps waaruit je een selectie kan maken. Als laptopgebruiker zal je het dan wel zonder Microsoft Store moeten stellen. Microsoft bundelt ook apps als Teams, Office, OneNote, Minecraft for Education en Flipgrid in Windows 11 SE, zodat je ze niet apart hoeft te installeren.

 

Hoewel Windows 11 SE geoptimaliseerd is voor gebruik met Microsoft Edge, Microsoft Office en de clouddiensten van Microsoft, kan je er ook andere toepassingen op draaien, die van buiten het Microsoft-ecosysteem komen. Naar eigen zeggen ondersteunt Microsoft die apps van derden, omdat het scholen de keuze wil laten in wat voor hen het beste werkt.

 

Vertrouwde omgeving

De meeste functies van Windows 11 SE lijken sterk op die van de gewone versie. In overleg met het onderwijsveld bracht Microsoft niettemin enkele kleine maar handige aanpassingen in het besturingssysteem aan. Zo nemen apps voor educatief gebruik altijd het volledige scherm in wanneer je ze opent. En je kan toepassingen ook naast elkaar gebruiken op je scherm. Voorts zijn de widgets verwijderd, om te vermijden dat die de leerlingen te veel zouden afleiden. Zo staat Windows 11SE garant voor een vertrouwde, eenvoudige, afleidingsvrije omgeving. Leerlingen kunnen gewoon hun laptop openklappen en direct starten met werken - in de cloud of offline.

 

Microsoft biedt Windows 11SE enkel aan op nieuwe, laaggeprijsde laptops die speciaal zijn voorzien voor educatief gebruik. Naast modellen van bekende partners als Dell en Lenovo biedt de reus uit Redmond ook een eigen budgetlaptop aan: de Surface Laptop SE.

 

Bij The Rent Company kan je steeds terecht voor een totaalaanbod op maat. Wij stellen immers niet alleen de laptop ter beschikking, maar installeren en configureren die ook volledig volgende de vereisten van de school. Windows 11SE behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden. Eens praten over welke laptop het beste bij jouw school past? Neem contact met ons, wij gaan graag het gesprek aan!

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Microsoft.

+32 2 588 96 40