De impact van het coronavirus doet zich niet enkel voelen op de werkvloer, waar thuiswerk - zeker tijdens lockdowns - ineens de regel blijkt en niet langer de uitzondering. Ook veel schoolbanken blijven dezer dagen in meer of mindere mate leeg.
Noodgedwongen ruilen we het vertrouwde bord of scherm vooraan in de klas steeds vaker in voor het digitale beeldscherm van een pc thuis. Maar vergis je niet: dat kleine scherm is maar één essentieel element van digitaal onderwijs. Al is het natuurlijk wel de meest tast- en zichtbare pijler. De laptop waarmee leerlingen nu zo gretig aan de slag gaan, is het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Onder de waterlijn bevinden zich echter nog zeker drie andere pijlers die minstens even belangrijk zijn.
Digitaal onderwijs begint bij een degelijke ondersteunende ICT-infrastructuur. Zeker als je ook met spraak en video gaat werken, moet je heel wat data vlot en veilig kunnen versturen, verwerken en opslaan. Dat vereist de nodige netwerk-, server- en opslagcapaciteit. En niet te vergeten: die integrale ICT-infrastructuur moet je uiteraard ook naar behoren kunnen beheren.
Hetzelfde geldt ook voor de leerlingen thuis. Met een laptop zonder internetconnectiviteit begin je tegenwoordig niet zo bijster veel meer. Een draadloos thuisnetwerk is daarom een must, als je succesvol van start wilt gaan met digitaal onderwijs.
Digitaal onderwijs gaat om meer dan technologie alleen. De nagestreefde digitalisering moet ook passen in een pedagogisch project. Zo moet het curriculum van de school het mogelijk maken om ook digitale werkvormen te gebruiken. Anders lukt het niet. Het heeft, om maar iets te noemen, geen enkele zin om iedere leerling op zijn of haar individuele laptop een vraag te laten beantwoorden, als er geen digibord of smartbord is om al die antwoorden vervolgens op te projecteren.
Om van digitaal onderwijs een succes te maken, volstaat het niet om de nodige technologie aan te schaffen en je pedagogische visie wat aan te passen of bij te sturen. Leerkrachten moeten ook vlot kunnen werken met al die nieuwe technologie en ze naadloos in hun lessen kunnen integreren. Zij moeten voldoende digitaal onderlegd zijn om bestaande traditionele leervormen en -activiteiten in digitale om te zetten en zelf nieuwe digitale leervormen en -activiteiten te ontwikkelen.
De aanschaf van een individuele laptop voor iedere leerling is het praktische sluitstuk van de omschakeling naar digitaal onderwijs. Het is dé pijler bij uitstek die wij voor jou kunnen helpen uitbouwen. Dat doen we heel concreet met ons Easy4u-abonnement waarin, naast de onderwijslaptop zelf, ook de bijbehorende software, service en verzekering zijn inbegrepen. Voor een beperkt maandelijks bedrag krijgen leerlingen zo toegang tot de elektronische leeromgeving en digitale lesmethodes van hun school. Daarbij worden zij volledig ontzorgd, net als hun ouders, leerkrachten en zelfs de ICT-verantwoordelijke van de school. Wij nemen immers ook het hele logistieke proces in handen, van bestelling tot facturatie en van installatie tot reparatie.
En daar stopt het niet. Ons uitgebreide partnerwerk stelt ons ook in staat om scholen te helpen bij de uitbouw van de drie andere essentiële pijlers. Voor de derde pijler, kennisverwerving, kunnen zij bijvoorbeeld gebruikmaken van de opleidingen met kortingen die gespecialiseerde partners zoals Microsoft aanbieden. Daarbij kunnen zij die opleidingen natuurlijk probleemloos online volgen. Of wat dacht je?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Microsoft.