Groter is niet altijd beter: kies de juiste laptop voor je school
De ICT-sector kent een uitgesproken trend naar miniaturisering. Van chips en andere computeronderdelen tot de toestellen zelf: producten worden almaar kleiner. Maar als het op beeldschermen aankomt, tekent zich dikwijls een omgekeerde trend af. “Groter is beter” lijkt dan plots het motto.

 

Bij de aanschaf van een tv-scherm valt die reflex nog enigszins te begrijpen. Zeker nu de thuisbioscoop steeds sterker zijn intrede doet in onze woonkamer. Maar bij de aanschaf van een laptop, met name voor school, is die neiging tot overdimensionering volgens ons toch veeleer misplaatst.

 

Het is in zekere zin ook een geografisch en hopelijk slechts een tijdelijk fenomeen. Zo blijken scholen in Vlaanderen voorlopig nog hardnekkig vast te houden aan het 14 en 15 inchformaat voor laptops, terwijl leerlingen in Nederland al overwegend met 11,6 inchtoestellen werken.

 

Windows 11 betekent trendbreuk

Voor we de talrijke voordelen van zo’n kleiner laptopformaat op een rijtje zetten, kan het geen kwaad om ook even stil te staan bij de mogelijke redenen waarom een groter formaat laptop nog steeds zo populair is in Vlaanderen.

 

Eén objectieve reden om voor een 14 of 15 inchlaptop te kiezen, is alvast de grotere rekenkracht die zo’n laptop biedt doordat er zwaardere processoren in kunnen draaien. Of liever: dat wás een goede objectieve reden, tot Microsoft dit jaar een nieuwe versie van zijn besturingssysteem, Windows 11, op de markt bracht. Ten opzichte van vorige Windows-versies is de vereiste processorkracht voor de achtergrondprocessen nu nagenoeg gehalveerd, waardoor dit argument volledig en wellicht ook definitief vervalt.

 

Een andere verklaring heeft een meer subjectieve inslag. Omdat ze zelf doorgaans met grotere laptops zijn opgegroeid, denken leerkrachten en ICT-coördinatoren immers nog vaak dat 11,6 inch veel te klein is. Maar de huidige generatie leerlingen is veelal opgegroeid met smartphones die gemiddeld slechts 5 à 6 inch groot zijn, tot maximaal 7 inch. Voor hen is 11,6 inch dus al een groot formaat.

 

Waarom kleiner soms beter is: 5 voordelen

Wij kunnen zo een handvol goede redenen bedenken om voor een kleiner formaat laptop te kiezen. Doe er alvast je voordeel mee!

 

1. Goedkoop

Kleinere laptops zijn in de regel goedkoper dan de grotere modellen. Het prijsverschil kan tientallen tot zelfs honderden euro’s bedragen. Bij ons heb je al een 11,6 inch Windows-laptop, de Dell Latitude 3120, voor de netto aankoopprijs van 480 euro (incl. btw).

 

2. Duurzaam

Kleinere laptops zijn duurzamer, al was het maar omdat fabrikanten bij de productie ervan minder materiaal moeten gebruiken.

 

3. Robuust

Kleinere laptops kan je robuuster maken met behulp van technologie die fabrikanten ook gebruiken om smartphones en tablets te beschermen, zoals een rubberen stootrand. Met versterkt Gorilla Glass is je beeldscherm ook beter bestand tegen krassen.

 

4. Vertrouwd én modern

Kleinere laptops beantwoorden beter aan de wensen en behoeften van de huidige generatie leerlingen. Die zijn van jongs af aan ook gewoon om met smartphones en touchscreens te werken.

 

5. Mobiel

Kleinere laptops laten zich veel beter inpassen in een mobiele levensstijl waarbij je altijd en overal over een computer kan beschikken. En niet te vergeten: ze passen ook gewoon veel beter in een boekentas.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Microsoft.

+32 2 588 96 40